Skip to content

ARTROSE

Artrose

Ouder worden heeft ook gevolgen voor de kwaliteit van uw bindweefsel. Uw kraakbeen, pezen, banden, spieren en gewrichtskapsels veranderen als u ouder wordt.

Ook de tussenwervelschijven worden dunner en minder elastisch.

Een versleten rug?
Artrose is de meest voorkomende aandoening van het bewegingsapparaat. Zelfs de helft van alle ouderen heeft gewrichtsklachten, vaak in de rug. Bij beschadiging van kraakbeen verandert namelijk de beweeglijkheid van het gewricht waardoor de spieren, pezen, banden en kapsels overbelast worden. Veel mensen hebben er niet direct last van maar de overbelasting veroorzaakt uiteindelijk pijn en stijfheid.

Veerkrachtige schokdemper:
Het buitenste laagje van het bot in het gewricht wordt bedekt met een dempende laag kraakbeen. Door te bewegen stimuleert u de voedselvoorziening van het kraakbeen. Het oppervlak blijft dan glad met een laagje smeerolie. Gewrichtskraakbeen is dus een veerkrachtig en schokdempend kussen dat ook nog in staat is, zonder noemenswaardige wrijving, een gewricht te laten bewegen.

Gebleken is dat vooral onvoldoende beweging het kraakbeen zwakker maakt. Helaas beweegt tweederde van de Nederlandse bevolking te weinig om optimaal gezond te blijven. Dus niet alleen overbelasting maar vooral onderbelasting, een gebrek aan belasting, veroorzaakt de problemen.

Startproblemen:
Vooral de rug, knie en heup worden vaak getroffen door artrose. Het bewegen gaat stroef en is pijnlijk. Kenmerkend voor artrose zijn de startproblemen. Opstaan vanuit bed of vanuit de stoel na een periode van rust gaat moeilijk terwijl na enige tijd bewegen de pijn en stijfheid afnemen. Artrose zorgt er voor dat aangrenzende gewrichten zwaarder belast worden waardoor ook daar beschadigingen kunnen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de hele houding slechter wordt.

Chiropractie of ‘er maar mee leren leven’:
Hoewel artrose niet te genezen is, is de beweeglijkheid van de gewrichten goed te verbeteren door uw chiropractor. Door direct maatregelen te nemen kunnen grotere problemen in de toekomst voorkomen worden. Chiropractoren beschikken over verschillende technieken en methoden om afhankelijk van de individuele situatie een optimale behandeling te geven. De mate en snelheid van herstel is afhankelijk van de ernst en duur van de klachten. Uiteraard kunnen problemen, door vergevorderde artrose, die al jarenlang aanwezig zijn niet even weggewerkt worden.

Er is wat aan te doen:
Chiropractoren willen niet alleen uw klachten verhelpen maar er ook voor zorgen dat deze in de toekomst zoveel mogelijk binnen de perken blijven. Mocht er geoefend of gesport worden dan kan uw chiropractor aangeven hoe dat in uw geval het best kan gebeuren; sommige activiteiten zijn voor u meer geschikt dan andere. Hoewel bewegen soms lastig gaat is het niet schadelijk. Rustig bewegen en rustige rekoefeningen verlichten vaak de pijn en stijfheid. Zorg voor een goede conditie, beweeg verstandig en leef gezond. Uw chiropractor kan u over deze zaken adviseren.

U kunt dus kiezen ‘om er maar mee te leren leven’ of er wat aan te doen!

Osteoporose komt veel voor bij vrouwen én mannen op latere leeftijd. Volgens schattingen treft deze “stille epidemie” één op de drie vrouwen boven de vijftig en één op de acht mannen.

Botontkalking hoort voor een deel bij het ouder worden maar de mate waarin de ontkalking optreedt is wel degelijk te beïnvloeden. Bot leeft en om het gezond te houden moet het regelmatig belast worden.

Als het bot brozer wordt is er een grotere kans op botbreuken. Met name breuken van de wervels, pols en heup komen vaak voor. Vooral heupfracturen kunnen uiteindelijk zelfs tot de dood leiden!

Gezond bewegen speelt een belangrijke rol; het houdt uw botten in conditie.

Gezonde voeding met voldoende kalk en andere mineralen en vitaminen is eveneens van groot belang.

Risicofactoren:
•    Vrouw
•    Ouder dan 50
•    Vóór 50 in de overgang
•    Osteoporose in de naaste familie
•    Een botbreuk na het 30ste levensjaar
•    Meerdere breuken na het 50ste levensjaar
•    Weinig lichaamsbeweging
•    Weinig buitenlucht of zonlicht
•    Meer dan 2 glazen alcohol per dag
•    Meer dan 5 koppen koffie per dag
•    Veel zout eten
•    Roken
•    Eetstoornis als anorexia of boulimia
•    Gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers)

Begin al op jonge leeftijd om sterke botten te kweken en een kalkvoorraad op te bouwen.

Chiropractoren kunnen u adviseren hoe u osteoporose kunt voorkomen, en de klachten verlichten als u osteoporose heeft door de balans van de gewrichten te herstellen. Vanzelfsprekend houdt de chiropractor tijdens de behandeling rekening met uw situatie en past daar de behandeling op aan.

U kunt dus nooit te vroeg beginnen om te werken aan een sterk skelet, want hoe u nu leeft bepaalt hoe uw lichaam, en dus ook uw skelet, er in de toekomst uitziet.